01.04.2022

PODRAVSKE PISANICE: SIMBOLI NOVOG ŽIVOTA

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe PODRAVSKE PISANICE: SIMBOLI NOVOG ŽIVOTA u sklopu EU projekta „Vinski folklor kao povijesni identitet Podravine i Pomurja“ (reVITAlize) 1. travnja 2022. godine (petak) od 19 sati u Galeriju Koprivnica - prizemlje (Zrinski trg 9).

Izložba će predstaviti umijeće ukrašavanja uskršnjih jaja – pisanica u Podravini te običaje vezane uz njihovu izradu, upotrebu i darivanje. U običaju ukrašavanja jaja nalazimo radost i slavljenje novog života, čime se na simboličan način zaokružuje ciklus vječitog obnavljanja prirode. Poznato je nekoliko tehnika ukrašavanja, a pojedine su karakteristične za točno određena mjesta. Tako je, primjerice pisanje voskom do danas ostalo sačuvano gotovo u čitavoj Podravini, a koriste se i tehnike struganja i skidanja boje kiselinom te omatanja jaja setincem, vunom ili koncem. Neovisno o tehnici i vještini izrade, pisanica je bila i ostala simbolom nade, obnove i prijateljstva.

Izložba je realizirana sredstvima Europske unije, projekt ˝Vinski folklor kao povijesni identitet Podravine i Pomurja˝ pod akronimom reVITAlize u okviru programa INTERREG V-A programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020., a može se razgledati svakodnevno do 30. travnja 2022. godine u Galeriji Koprivnica uz slobodan ulaz i poštivanje preporučenih epidemioloških mjera.

Novosti i događanja

Ostale objave