25.01.2022

Miroslav Krleža: Pismo iz Koprivnice

Poznata je povijesna epizoda suradnje koprivničkog tiskara i nakladnika Vinka Vošickog s Miroslavom Krležom u objavljivanju „Književne Republike“ od 1923. do 1925. godine.

Krleža je više puta dolazio kod Vošickog u poslu pripreme časopisa i u jednom takvom dolasku u Koprivnicu nastao je i njegov znameniti esej „Pismo iz Koprivnice“

U „Pismu“, u svom širokom esejnom razmišljanju sa sjajnim slikovitim opservacijama od toga kako je umjesto u Beč (zbog oduzete putnice) morao otputovati za Koprivnicu i iz koje se također mogu pisati pisma pa do više enciklopedističkih i općih analiza stoljetnih povijesnih slojeva povijesne Koprivnice, u jednom dijelu nadahnut ispjevanim pjesmama Frana Galovića u njegovoj kajkavskoj zbirci Z mojih bregov, Krleža piše i o podravskim vinogradima. Izložbu o „Pismu iz Koprivnice“ posjetite od 28. siječnja 2022. godine u Galeriji Koprivnica.

 

Izložba je realizirana sredstvima Europske unije u sklopu projekta ˝Vinski folklor kao povijesni identitet Podravine i Pomurja˝ (reVITAlize) u okviru programa INTERREG V-A programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.

Novosti i događanja

Ostale objave