24.11.2021

Predstavljena PLEMENKA – nova sakralno-vinska ruta kroz Podravinu

U Podravini je 20.11.2021. predstavljen novi kulturno-turistički program kojem svaki posjetitelj može prisustvovati individualno u bilo kojem trenutku. Riječ je o Plemenki, sakralno-vinskoj tematskoj ruti kroz Podravinu koja uključuje virtualni vodič odnosno aplikaciju za pametne telefone i turističku mapu koja na 200 stranica predstavlja fenomene kulturne (materijalne i nematerijalne) i prirodne, baštine, vinsku kulturu i ponudu te izbor muzeja, galerija, manifestacija i smještaja u ovom području.

Dizajn,  instalacija, kalibracija, implementacija i održavanje aplikacijskog sustava ove nove kulturno-turističke rute osmišljeno je i ostvareno u suradnji s tvrtkom Bracha d.o.o. koja je za ovu priliku izradila aplikaciju QtouR sada dostupnu na  iOS i Android sustavu s mogućnošću besplatnog preuzimanja u Google Play trgovini. Aplikacija se može pokretati i uz pomoć beacona  - uređaja koji kad mu se približite ponudi virtualno vodstvo putem ove besplatne mobilne aplikacije. Aplikacija na brojnim lokacijama korisnicima pruža moderno, multimedijalno i autentično iskustvo. Koristeći najnoviju tehnologiju ovaj vodič poziva na interakciju i istraživanje, omogućuje povezivanje i dijeljenje doživljaja, automatsko otkrivanje sadržaja u blizini ili informacije na zahtjev, preporuke ili navigaciju do željenog mjesta. Aplikacija u tu svrhu treba koristiti GPS, WiFi i mobilno lociranje te sve značajke koje pružaju Google karte - markeri istaknutih lokacija s kratkim opisima i fotografijom, navigacija s izborom vrste transporta, praćenje, izračunavanje i prilagođavanje rute kretanju korisnika u realnom vremenu.

Plemenka uključuje i Mapu koja je pripremljena i otisnuta u suradnji s Bogadigrafikom i predstavlja luksuzno džepno izdanje okupljenih sadržaja i mjesta sakralno-vinske rute kroz Podravinu uz pripadajuću geografsku kartu područja s više od 60 ucrtanih mjesta za posjetiti nudeći tako višednevni program svakog domaćeg posjetitelja ili turista. Aplikacija i Mapa su dvojezične te se svi sadržaju mogu pregledavati i pretraživati na hrvatskom i engleskom jeziku.

Predstavljanje rute započelo je okupljanjem u centru Koprivnice, a sudionici su se autobusom uputili prema Vinariji Kostanjevec u Lukovcu gdje je uz kušanje vina predstavljen nastanak i namjera Aplikacije te njezine osnovne funkcionalnosti. Program je nastavljen odlaskom u Starigrad gdje je u Vinariji Pomona predstavljeno najsadržajnije područje Aplikacije uz brojne zanimljivosti i mjesta za istražiti te u Jabučetu gdje je u Vinariji Coner održano predstavljanje Mape. Nezaobilazna točka rute bila je i Vinarija Matočec u Mičetincu, a predstavljanje je završilo na Veselom Bregu u Vinariji Šipek. Mapa će se moći besplatno preuzeti u turističkim zajednicama, vinarijama i središtima/općinama uključenim u rutu.

Program je realiziran sredstvima Europske unije u sklopu projekta ˝Vinski folklor kao povijesni identitet Podravine i Pomurja˝ (reVITAlize) u okviru programa INTERREG V-A programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.

Isprobaj rutu

Preuzmi mapu (PDF)

Novosti i događanja

Ostale objave