20.10.2021

Sve više posjetitelja na izložbi o amforama

Nedavno je u Galeriji Koprivnica predstavljena izložba Amfore za vino iz donacije Sabolić. Iako amfore povezujemo s antičkom Grčkom i Rimskim Carstvom njihova je povijest puno dulja i raširenija. Prvi oblici amfora pojavljuju se na širem prostoru Euroazije, od Kine do Gruzije, a najstarije potječu iz 6. tisućljeća pr. Kr.. Njihova se upotreba na prostoru Mediterana može zahvaliti feničkim i grčkim trgovcima, dok se širenje na prostor unutrašnjosti Europe sustavno odvijalo širenjem Rimske Republike i Carstva. Njihovu upotrebu na prostoru zapadne Europe od 8. stoljeća zamjenjuju drveni spremnici, no Bizantsko Carstvo ih koristi sve do 14. stoljeća, o čemu svjedoče i brojni nalazi u Jadranu.

Posjetitelji na izložbi svakodnevno saznaju da su osim za prijevoz tekućina one korištene i za prijevoz maslina, sušenog voća, soli, žitarica te raznih začina. U sklopu ostavštine kipara Ivana Sabolića koprivničkom Muzeju nalazi se pet amfora, od koje su tri korištene za prijevoz vina. Bile su poklon kiparu pa su kao takve nažalost lišene svog originalnog konteksta. S obzirom na njihovu dataciju i proizvodne centre zaključujemo da potječu s različitih podvodnih arheoloških lokaliteta.

Program je realiziran sredstvima Europske unije u sklopu projekta ˝Vinski folklor kao povijesni identitet Podravine i Pomurja˝ (reVITAlize) u okviru programa INTERREG V-A programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.

Novosti i događanja

Ostale objave