17.08.2021

Otvara se izložba Pučke pobožnosti u naivi

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe Pučke pobožnosti u naivi u sklopu EU projekta Vinski folklor kao povijesni identitet Podravine i Pomurja (reVITAlize) 20. kolovoza 2021. godine (petak) od 19 sati u Galeriju Koprivnica (Zrinski trg 9).

 

Polje utjecaja pučke pobožnosti iznimno je široko i kreće se od intimnog osobnog prostora do javnih površina; od individualnog angažmana do rituala u skupinama. Kako je naivna umjetnost od početaka neraskidivo povezana uz bilježenje različitih segmenata svakodnevice (seoskog) života, važan udio tematike naivnih slika i skulptura veže se upravo uz uprizorenja (segmenata) pučke pobožnosti, kroz predstavljene umjetnine Josipa Horvata – Ždalskog, Dragice Belković i Mate Generalića.

Raspelo kao čest simbol pučkih pobožnosti prisutno je i u javnim prostorima, u kapelicama ili raskrižjima puteva kako bi vjernika prolaznika štitilo svojim prisustvom ili mogućnošću kratke molitve. Rasterećenje, smirivanje i sigurnost najlakše se postiže se upravo sklapanjem ruku u molitvu za zaštitu i sigurnost. Molitva kao osnova, prapočelo i temelj svakog vjerovanja čest je motiv naivnih umjetnika te ukazuje na važnost pobožnosti za duhovno zdravlje i preživljavanje.

 

Izložba je realizirana sredstvima Europske unije, projekt ˝Vinski folklor kao povijesni identitet Podravine i Pomurja˝ pod akronimom reVITAlize u okviru programa INTERREG V-A programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020., a ostaje otvorena do 20. rujna 2021. godine

 

Otvorenje će se održati u skladu s epidemiološkim mjerama.

Novosti i događanja

Ostale objave