14.07.2021

Četvrti po redu Koprivnica WineFest

U organizaciji Nexus produkcije, Muzeja grada Koprivnice i Udruge vinskih entuzijasta 5F održano je četvrto izdanje manifestacije Koprivnica WineFest 26. lipnja 2021. godine u vremenu od 19 do 23 sati, a kao jedna od aktivnosti u sklopu projekta reVITAlize. Poradi aktualnih epidemioloških mjera i ograničenja odabran je prostor terase Calypso Pubu Koprivnica te atrija i dvorane Doma mladih Koprivnica. Počeci ove manifestacije kreću od 2016. godine u sklopu „Koprivničke božićne bajke”, sljedeće godine održano je njeno drugo izdanje, potom 2019. godine treće i potom je kontinuitet obustavljen razvojem pandemije uz korona virus sve do ove prilike.

U posljednjem izdanju predstavljena su 22 vinara, odnosno vinarije iz Hrvatske i Mađarske. Među domaćima su se tako našli: Kostanjevec iz Rasinje, Matočec iz Mičetinca, Jušta iz Čepelovca, Cik iz Virja, Ban iz Prugovca, Topolovčan iz Kloštra Podravskoga, Korenko iz Križevaca, Bovan iz Benkovca, Papak iz Iloka i Županijska udruga vinogradara Fran Galović. Mađarske vinare predstavljali su Csali iz Nemesvite, Hohla iz Tótszerdahelya te Szent Márton Borbarát Egyesület, Vlasics, Hederics, Prémecz, Rodek, Mihovics, Rodek, Hederics, Huller, Svélecz i Vlasics iz Tótszentmártona. Uz njih bila je tu još i uljara Bovan iz Benkovca.

Na manifestaciji su brojni posjetitelji imali prilike kušati i isprobavati najrazličitije vrste vina, bijelih i crnih, roze i pjenušava vina, nenaplatno u neograničenim količinama i istovremeno opušteno razgovarati sa svim prisutnim vinarima. Za dobru pozadinsku atmosferu bio je zadužen mladi rasinjski glazbenik Eric Vidović, a manifestacija je obogaćena putujućom izložbom Muzeja grada Koprivnice postavljena u dvorani Doma mladih pod nazivom „Podravske klijeti Petra Petrovića“ na kojoj su predstavljeni crteži klijeti građenih podravskom tradicijskom arhitekturom. Za potrebe ovogodišnjeg izdanja izrađen je novi vizualni identitet koji potpisuje koprivnički akademski umjetnik Zvonimir Haramija izveden u njemu prepoznatljivom stilu pop-art kulture.

Među okupljenima su se tako našli gradonačelnik Grada Koprivnica Mišel Jakšić, njegova zamjenica Ksenija Ostriž, članovi uprave tvrtke Komunalac d.o.o. Nataša Tetec, Dubravka Horvat i Goran Međurečan, većina predavača s Vinske konferencije, djelatnici Muzeja grada Koprivnice, predstavnici medija te mnogi drugi iz društvenog života Koprivnice i okolice. Drugog dana manifestacije održano je kratko druženje između hrvatskih i mađarskih partnera, razmijenjena su iskustva i doživljaji s dvije provedene aktivnosti, a razmijenjeni su i prigodni pokloni. Ovogodišnje izdanje dobilo je određenu višu razinu kvalitete u samoj organizaciji i provedbi, zahvaljujući mogućnostima koje je pružio EU projekt reVITAlize, a ujedno je manifestacija prerasla u međunarodni karakter na čemu će organizatori raditi i ubuduće.

Program je realiziran sredstvima Europske unije u sklopu projekta ˝Vinski folklor kao povijesni identitet Podravine i Pomurja˝ (reVITAlize) u okviru programa INTERREG V-A programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.

Novosti i događanja

Ostale objave