24.11.2020

Započeo reVITAlize – prekogranični projekt koji povezuje vinski folklor i sakralnost

Dana 23. studenoga 2020. godine održana je početna konferencija projekta reVITAlize. Prije same konferencije održane su izjave za medije u podrumskom prostoru zgrade Muzeja grada Koprivnice, jer upravo zahvaljujući projektu isti će biti obnovljen.

Naime, riječ je o projektu financiranom u okviru Interreg V-A programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. koji je usmjeren na revitalizaciju vinskog folklora i brendiranje istog u prekograničnoj regiji. Glavni korisnik projekta je Grad Koprivnica, a projektni partneri su Muzej grada Koprivnice i Mađarsko kulturno neprofitno društvo regije Mura.

Vrijednost projekta iznosi gotovo 7,5 milijuna kuna.

Da bi u podrumskim prostorijama Muzeja grada Koprivnice bilo moguće realizirati stalni izložbeni prostor potrebno je provesti sanaciju vlage na objektu jer je riječ o gradnji 17. stoljeća. Neophodni radovi obuhvaćaju izvedbu drenaže vanjskih zidova, prekid kapilarne vlage injektiranjem podrumskih zidova te provođenje novih instalacija. U unutrašnjosti objekta uklonit će se postojeća žbuka i betonske podne obloge te izvedba novih obloga te polaganje podnih opečnih tavela, soboslikarski radovi i postav prozora. U sklopu projekta u podrumskom dijelu uspostavit će se stalni muzejski postav na temu sakralnosti i vinogradarstva te će se nabaviti oprema koja će najadekvatnije odgovoriti na potrebe suvremenog muzejskog postava kako bi se razvila atraktivna turistička ponuda.

Radovi na rekonstrukciji prostora krenut će u ožujku 2021. godine.

Program je realiziran sredstvima Europske unije u sklopu projekta ˝Vinski folklor kao povijesni identitet Podravine i Pomurja˝ (reVITAlize) u okviru programa INTERREG V-A programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.

Novosti i događanja

Ostale objave